Kada nas je po dolasku na Siciliju dočekao vodič rečima dobrodošlice, govoreći da je to „mesto na kom će nam najpre biti  potrebna flaša vode, šešir i mnogo strpljenja“, nismo ni slutili da je ovako simpatičan uvod u stvari jedna velika istina. Na najveće ostrvo na Mediteranu, koje pripada Italiji, stiže se čarter letom za nepuna dva sata. Sicilija je zemlja za sebe, sa jedinstvenom tradicijom, drugačijim dijalektom, kuhinjom i neponovljivim ritmom života. Ona je je kao mediteranski svet u malom sa starogrčkim, starorimskim, vizantijskim, saracenskim (arapskim), španskim nasleđem. Sicilija je jednostavno drugačija…

Doživeli smo je kao ostvo puno izazova, koje je nemoguće obići i istražiti za 11 dana koliko smo tamo boravili.  Izabrali smo hotel ‘Saracen Sands’ u mestu Isola delle Femine, na 15 km od aerodroma i 10 km od grada Palerma. Prelepa peščana plaža, tirkizno more, odlična hrana, bogat sadržaj, samo su deo onoga što se pruža u sklopu hotela koji bismo svima rado preporučili. Mesto je dobro povezano, te na jednostavan način stižete i do Palerma.

OBILAZAK  EKSKLUZIVNIH LETOVALIŠTA NA SICILIJI

Palermo je danas veoma dinamičan grad. Bez obzira na velik broj turista, ulicama ovog grada možete slobodno šetati bez bojazni da će vas ulični prodavci ‘’vući za rukav’’ kako biste kupili nešto od suvenira. Središte grada je sačuvalo srednjovekovni plan sa mrežom uskih ulica i krivudavih prolaza.

Prodavnice luksuzne robe su u Via Roma i Via Makveda. Palermo je najbolji predstavnik normansko-vizantijsko-arapske kulture sa katedralom i nekadašnjom kraljevskom palatom (Palaco Reale ili Palaco dei Normani) u kojoj je danas smeštena pokrajinska skupština. Među znamenitostima su La Martorana, crkva iz normanskog doba sa baroknom fasadom, Teatro Masimo, jedna od najvećih operskih kuća u Italiji. Jedna od najlepših građevina na području Palerma je katedrala u Monrealu (7 km od grada) u normanskom stilu sa vizantijskim freskama.

Nadomak Palerma je Mondello, nekada ribarsko naselje, danas čuveno i ekskluzivno letovalište, čija je peščana plaža jedna od najlepših na Siciliji. Nalazi se oko 10 km severozapadno od glavnog grada Palerma i 25 km istočno od aerodroma, u malom zalivu okružen planinama Monte Galo i Monte Pelegrino. Tu se nalazi i jedan od najboljih bioskopa na otvorenom, kao i čuveni restoran Čarlston.

Hotel za preporuku je svakako ‘Conchiglia d’Oro’. Manji porodičan hotel sa dosta zelenila i odličnom lokacijom.

Preko Palerma smo stigli do mesta Ćefalu, jedno od najpoznatijih letovališta na Siciliji, na obali Tirenskog mora. Ćefalu je deo nacionalnog parka Madonie i uvršćen je na listu najlepših malih gradova Italije. Ime duguje velikoj steni, koja dominira mestom, a Grci su je nazvali Kefalo (glava). Najveća znamenitost je velika katedrala, Duomo, koju su u 12. veku podigli Normani. Velika plaža, restorani sa odličnom hranom,opuštena atmosfera, mediteranski duh, umetnost, skrivene galerije su samo  deo koji vam ovaj grad nudi. Od Palerma je udaljen 75 km i povezuje ih brza pruga Palermo-Mesina. Vožnju železnicom od sat vremena nismo osetili, već smo uživali u brdovitom predelu. Hotel koji u ovom delu izdvajamo je svakako ‘Santa Lucia e le Sabbie d’Oro’

Na 200 m od peščane plaže, na blagoj uzvišici, udaljen 2 km od centra grada,do koga se može doći šetalištem uz more. U blizini hotela se nalazi stanica gradskog autobusa koji vozi do Ćefalua i do Palerma.

Etna, jedini živi vulkan u Evropi je bio pravi izazov za koji obavezno ponesite udobnu obuću i tamnu odeću.

Naš obilazak Etne bio je povezan sa Taorminom, Letojanijem i Djardini Naksosom. Najatraktivnijaletovališta na Siciliji i Jonskom moru. Nalazi se u podnožju najatraktivnijeg grada na Siciliji – Taormine. Udaljeno je od Taormine na oko 5 km sa kojom je povezano redovnom autobuskom linijom. Prepoznatljivo je po izuzetnoj atmosferi i zabavi. Posetili smo i Savocu, mesto koje je poznato po snimanju čuvenog filma ‘Kum’.

Sicilijanci, ponosni što je njihovo ostrvo kao jak brend, kažu da Sicilija nema potrebe da se poredi sa drugim mestima, ona je autentična. Zato se ne kaže da je Sicilija nalik nečemu, već da nešto podseća na Siciliju. Priča o Siciliji ne prestaje i ne završava se. Nudimo vam još niz interesantih stvari koje je čine jedinstvenom.